top of page
  • ETB

KEC Nedir?

Güncelleme tarihi: 5 Oca 2022

KEC (Kimlik Erişim Cihazı)

Kimlik Erişim Cihazı (KEC), yeni nesil elektronik kimlik kartları için altyapısı TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilmiş özel bir kart okuyucudur. Cihaz, içinde bulunan GEM (Güvenli Erişim Modülü) sayesinde, kimlik kartı ile güvenli olarak haberleşerek, kart sahibinin kişisel mesajı ve biyometrik verisi gibi standart kart okuyucular ile ulaşılamayan veri alanlarını okuyabilmektedir. KEC, harici uygulama yazılımı veya politika sunucu tarafından belirlenen güvenlik politikasına göre doğrulama yöntemleri ile doğrulama yapmaktadır.


Temel Özellikleri Nelerdir?


- 1 kart okuyucu (tercihen hizmet alan ve hizmet veren olmak üzere 2 adet)

- Biyometri sensör (parmak izi, tercihen iris+face destekleyen)

- Dokunmatik ekran

- Keypad (fiziki veya veya sanal destekli)

- Arm board (tercihen 10 veya üstü)

- RAM ve flash belleke sahiptir (iris ve yüz doğrulamayı destekleyecek kapasite operasyonel verimlilik açısından tercih edilmelidir)


Hangi Biyometri ?

Mevcut e-kimliklerin taşıdığı çip içinde parmak izi biyometrisi bulunmaktadır. Parmak izi sensörleri de yüksek doğruluk ve güvenirlik açısında farklılık göstermektedirler. (Örnek : Fab 30, 40, 60). Tercih edilecek KEC üzerinde hangi biyometrik sensörün olduğu ve özellikleri muhakkak incelenmelidir.


Ayrıca dünyadaki değişimle birlikte yüz ve iris biyometrilerinin mevcut e-kimliklere dahil edilmesi NVI başkanlığı tarafından planlanmaktadır. Bu sebeple KEC ürünleri tercih edilirken ana board, RAM ve flash bellek gibi donanım özellikleri önemlidir. Tercih edilmesi gereken Kimlik Erişim Cihazları (KEC), biyometri sürüm yükseltmesini üzerinde sağlayabilenlerdir.




1.987 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page