top of page
  • ETB

Dijital ID Nedir?

Güncelleme tarihi: 5 Oca 2022


Dijital kimlikler; genel olarak, kişisel verilerin (kimlik kartından sosyal medyaya yüklediğiniz fotoğrafa kadar) elektronik ortamdaki halidir. Sosyal medyadaki fotoğrafınızı gizlemeye gerek duymayabilirsiniz, fakat kimlik kartınızı kanıtlamanız gereken yerlerde; kimlik numaranızı, doğum tarihinizi, belki de bazen soyadınızı gizleme ihtiyacı duyarsınız. İşte burada SSI (Self-Sovereign Identity; Kendine Egemen Kimlik) devreye giriyor.


SSI (Self-Sovereign Identity; Kendine Egemen Kimlik) Nedir?


Kendine egemen kimlik, bireylere dijital kimliklerinin kontrolünü veren bir digital id yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda kişiler; kimliklerini veya sertifikalarını, Blockchain kullanan bir kurum tarafından temin edip soğuk cüzdanlarında saklayabiliyor. Kurum ise sertifikanın geçerliliğini ve kendisinin verdiğinin kanıtını Blockchain üzerinde tutuyor (Ama Blockchain'de kişisel hiçbir bilgi tutulmuyor). Sertifikada ise bu kanıta kriptografik işlemlerle ulaşmayı sağlayan bilgileri ekliyor. Böylece birey, sertifikanın kendisine ait olduğunu ve gerçek bir kurumdan aldığını kanıtlayabiliyor. Sertifika verildikten sonra kurumun kullanıcıya ait hiçbir veriyi tutmasına da gerek kalmıyor. Bununla birlikte, birey kimliğini kanıtlamak istediğinde tüm kimliğini açığa vermeden sadece gerekli bilgileri paylaşarak sağlayabiliyor. Hatta, 18 yaş doğrulamasını doğum tarihini vermeden, doğum yılının 18 yıl öncesinden daha eski olduğunu kanıtlayarak doğrulamayı sağlayabiliyor.


Bu bahsettiğimiz, kendine egemen kimlik yaklaşımının sınırsız kullanım alanlarından sadece biridir. Kişisel verilerin günden güne değer kazanmasıyla birlikte gizlilik de ön plana çıkmaktadır. Bu noktada Blockchain teknolojisiyle kullanılan soğuk cüzdanlardan daha güvenli bir doğrulama sistemi düşünülemez.



438 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KEC Nedir?

bottom of page