top of page
  • ETB

Yoksa Siz Hala Şifre mi Giriyorsunuz?

Single Sign On (SSO) ile şifresiz kullanım mümkün!


Peki nedir SSO?


Tekil oturum açma, bir kimlik doğrulama düzenidir. Kullanıcının bağımsız yazılım sistemlerinden herhangi birine tek bir kimlik ve parola ile oturum açmasına olanak tanır.



Kurum ve kuruluş çalışanları elektronik işlem ve erişim izni için şifre kullanmak zorundadırlar. Bu zorunluluk sonucunda kullanıcılar büyük küçük harf, rakam simge, uzunluk kontrolü gibi güvenlik duvarı oluşturabilecek karmaşık şifreler oluşturmakta ve periyodik olarak da bunları değiştirmektedirler.


Araştırmalara göre çalışanlar aktif olarak 20 farklı kullanım alanı için şifre oluşturarak kullanmaktadır. Bu nedenle tek bir şifre kullanma isteği oldukça yüksektir. Yine bu araştırmalar göstermektedir ki Bilgi Teknoloji birimlerinin destek masasına yapılan çağrıların %60 kadarı şifre güncelleme ile ilgilidir.


Veri koruma, kullanıcı kimliğini doğrulama ve şifre yönetimi hem bireysel hem kurumsal yapıda en kritik konudur. Gartner grubun araştırmalarına göre şirketler şifre güncelleme işlemleri için yüksek destek bütçesi ayırmaktadır. Yine Gartner’a göre, bir çalışan yılda ortalama 4 defa şifresini unutmakta ve şifre güncelleme için yardım masasına yapılan her çağrı 14 ile 25 dolar arasında bir maliyete sebep olmaktadır.


SSO çözümleri günümüzde biyometrik yöntemlerden parmak izi, avuç içi damar tanıma ve yüz tanımayla yapılmaktadır.


SSO biyometri çözümü ile nasıl fayda sağlar?


  • Şifre paylaşımından kaynaklanan güvenlik riskinin kaldırılması

  • Şifrelerin kaydedilmesi veya unutulması riskinin kaldırılması

  • Sürekli yenilenen şifrelerden kaynaklı operasyonel yükün azaltılması

  • Biyometri ile daha güvenli giriş imkanı



160 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

KEC Nedir?

bottom of page